Navegació interna

descripció de l'itinerari

Una vida d'exili constant

Introduït per SSalicru el 05/04/2010

foto itinerari

Gregorio López Raimundo, d’origen aragonès, va ser un important polític comunista espanyol. Sastre de professió en el 1934 va iniciar la seva militància política en les Joventuts Socialistes de Catalunya, posteriorment cooperant en la creació de les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya (JSU).

Al 1936 es va afiliar al PSUC (Partit Socialista Unificat de Catalunya) i va ser comissari polític de l’Exercit Popular en el front d’Aragó. Al final d’aquest conflicte Gregorio es va veure obligat a exiliar, passant per França, Colòmbia, Mèxic, Bolívia, Brasil i Uruguai.

Al 1947 va tornar a Catalunya per treballar en l’organització del PSUC fins que va ser detingut al 1951, acusat de ser el responsable de la vaga dels tramvies, fins el 1954 que es va veure obligat a marxar d’Espanya per poder salvar-se de la cadena de mort, tot i que tornar entrar al país de forma clandestina.

Durant el 1956 va ser nomenat màxim responsable de l’organització del PSUC. Anys més tard, en el 1965 va ser escollit secretari general del mateix partit.

L’any 1977, rere la legalització el PCE i PSUC, va ser escollit diputat de Barcelona en les eleccions de març de 1979, donant suport a les tesis euro-comunistes de Santiago Carrillo (secretari general del PCE), fet que li comportar problemes: va ser destituït del càrrec per les corrents leninistes i prosoviètiques. Tot i que durant el març de 1982 va tornar a ser nomenat president del PSUC i va renovar la seva acta com a diputat de Barcelona fins al 1985, quan decideix retirar-se de la política.Gregorio López Raimundo casat amb Teresa Pàmies, escriptora i militant del PSUC, i pare de 2 fills, entre ells Sergi Pàmies (escriptor), mor el 17 de novembre de 2007 a l’edat de 93 anys a causa de diversos trastorns circulatoris.

A dia d’avui encara se’l recordar per la seva important trajectòria política i pels importants premis que se li havien atorgat (Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya i un honoris causa per part de la Universitat Politècnica de Catalunya).


localitzacions:

 1. França
 2. Nova York
 3. Colòmbia
 4. Mèxic
 5. Bolívia
 6. Brasil
 7. URUGUAI (entremig de les dos etapes a Brasil)
 8. França
 9. Catalunya
 10. Mèxic
 11. Catalunya

Paraules clau: Gregorio López Raimundo Sant cyprein Nova York Veracruz Montevideo Barcelona i Rio de Janeiro França Estats Units Colòmbia Mèxic Bolívia Brasil Uruguai i Espanya

Navegació interna