Navegació interna

descripció de l'itinerari

L'exili a bord de l'Ipanema

Introduït per Mariona Luna el 10/01/2010

foto itinerari

Avel.lí Artís-Gener, amb el pseudònim de Tísner, quan va esclatar la Guerra Civil espanyola s’allistà com a voluntari a l’exèrcit republicà i, en acabar-se, fou empresonat a França el 1939. De seguida va emigrar amb la seva família a Mèxic on va arribar-hi a bord de l’Ipanema. Va viure en aquest país 26 anys, fins l’any 1965.

La seva producció literària es caracteritza per ser molt variada i per la recerca constant de noves formes i tècniques. La primera obra, 556 Brigada Mixta (Mèxic, 1945) és una crònica novel•lada autobiogràfica sobre la Guerra Civil, narrada des del punt de vista d'un soldat anònim que ens explica la vida diària al front. La seva vàlua resideix a saber oferir, just després de la guerra, una visió desdramatitzada del conflicte gràcies a la ironia i a les pinzellades d'humor.

Constatem un pas del testimoniatge cap a la ficció en Les dues funcions del circ (1966) que narra l'experiència de dos germans que per atzar arriben a la Martinica. La temàtica és recurrent en la literatura de l'exili: el poder devorador del tròpic que aniquila l'individu i el conflicte producte de l'encontre de dues cultures. La tècnica narrativa, en canvi, és innovadora perquè ens ofereix diferents nivells narratius i perspectives que ens mostren el relativisme de la vida i ens fan inseparable la ficció de la realitat. Aquesta complexa estructura es veu enriquida per tècniques objectivistes i l'ús d'un llenguatge viu i de ritme ràpid.

La següent novel•la és Paraules d'Opòton el Vell (1968), que a través d'una irònica subversió de la crònica històrica sobre la "conquesta" ens proposa un discurs relativista i una crítica a l'imperialisme.

A partir de diferents teories crítiques, que posen de manifest el caràcter modern i experimental de l’obra tisneriana, s’identifiquen trets formals i temàtics que són fonamentals per entendre la novel•lística d’Artís-Gener, “un intel•lectual compromès amb el seu temps i el seu país que creu fermament que l’entesa entre els pobles és possible, que les dictadures un dia cauen i que el vençut també pot escriure la història”.


localitzacions:


    Paraules clau: Avel·lí Artís-Gener, Tísner Barcelona Mèxic Espanya França i Mèxic

    Navegació interna