Navegación interna

descripción del itinerario

La Revista de Catalunya, una publicació itinerant

Introducido por MercePerezPons el 27/01/2010

foto itinerari

La Revista de Catalunya va ser fundada a Barcelona per Antoni Rovira i Virgili l’any 1924, amb la voluntat de difondre l’alta cultura catalana. A partir del desembre de 1939, però, es començà a editar des de París, gràcies al patrocini de la Fundació Ramon Llull.

Va ser la primera revista cultural catalana que es publicava a l’exili, i n’és considerada la més prestigiosa, per bé que els criteris editorials fossin aliens a cap partit polític concret.

D’aquesta manera, dirigida exclusivament a l’aristocràcia intel•lectual catalana, la Revista de Catalunya aglutinà un gran número de col•laboradors de tots els àmbits científics i culturals, que dotaren la publicació d’un caràcter heterogeni. Entre les seves pàgines s’hi podia llegir crítica literària, creació poètica i narrativa (Carles Riba, Joaquim Ruyra, Pere Calders, Clementina Arderiu o Mercè Rodoreda). Però també textos autobiogràfics, articles jurídics, o pàgines de medicina, arquitectura, història o política.

El president de la publicació va ser Pompeu Fabra, Joaquim Pous i Pagès exercí de vicepresident, alhora que l’administrador fou el polític i escriptor occità Pèire-Loïs Berthaud. En quant al consell editorial, en destaca la presencia de Pau Casals, Carles Riba o Pere Bosch Gimpera.

Malgrat l’imponent presencia intel•lectual i arribar a editar set nombres entre el desembre del 1939 i l’abril del 1940, després la Gestapo va prohibir-la i la publicació restà paralitzada durant set anys. Així i tot, durant aquest període aparegué un nombre triple al 1943, a Mèxic. Posteriorment, al 1947 es tornà a editar a París fins a tres cops. D’aquesta etapa en destaquen els nombres dobles apareguts el juny i el desembre del mateix 1947.

Tot i la qualitat de la Revista de Catalunya, per falta de recursos econòmics i subscripcions, la publicació es suspengué al 1947, i només tornà a aparèixer un nou número al 1956, en aquesta ocasió a Brasil.

El 1986, sota la direcció de Max Cahner, s’inicià una nova etapa, i encara en l’actualitat es segueix editant mensualment.


localizaciones:

  1. Revista de Catalunya a Barcelona
  2. Des de París a partir de l'any 1939
  3. Número triple a Mèxic
  4. Momentània aturada a Brasil

Palabras clave: Revista de Catalunya Barcelona París Ciutat de Mèxic Sao Paulo Espanya França Mèxic Brasil

Navegación interna