Navegació interna

descripció de l'itinerari

Critias, l'art de la boxa

Introduït per Ramon Besa el 12/02/2010

foto itinerari

Antoni Vilà i Bisa va néixer a Vilassar de Mar l’any 1888 i va morir a Barcelona el 1965. Està considerat un dels periodistes esportius més rellevants de la dècada del 1920 i 1930, sobretot pels seus articles de boxa, un esport que aleshores tenia un gran impacte popular a la ciutat. Vilà i Bisa, que habitualment signava les seves cròniques amb el pseudònim de Critias, respon perfectament al perfil d’aquella generació de periodistes que practicaven el bon reporterisme, amb un alt nivell literari i intel•lectual, sovint molt precisos.

Redactor de La Publicitat, diari del qual va ser director al final de la Guerra Civil (1938), va fundar, juntament amb Vicenç Bernades (1896-1976), l’Esport Català (1925-1927), una de les publicacions més reeixides en llengua catalana de tots els temps, i va col•laborar també a Gràfic-Sport. Les seves peces eren especialment informatives i crítiques, doncs dominava molt bé el lèxic esportiu, coneixia els seus protagonistes i, a més a més, dominava diferents gèneres periodístics.

A finals de la guerra va ser nomenat cap de premsa de la Generalitat (1937-1939), en substitució del seu germà Joaquim, mort en un bombardeig. S’assegura en diferents publicacions que l’any 1939 va haver d’exiliar-se a França, però no hi ha constància del lloc. Quan va tornar, l’any 1940, va treballar a Remolcadors del Port de Barcelona, entitat on va ser gerent, i va dedicar-se especialment a les traduccions, treballs que segons la majoria d’indicis signava amb el pseudònim de Fabricio Valserra.

La seva figura no ha tingut la transcendència d’altres periodistes de l’època perquè la boxa és un esport que, amb el temps, ha perdut volada, pràctica i afecció, fins al punt que està mal vist –en determinades publicacions està prohibit– i, d’altra banda, el perfil polític de Vilà i Bisa admet diferents interpretacions, com ja passa en tants d’altres personatges de l’època.


localitzacions:

  1. El mar com aliat
  2. Periodisme de qualitat
  3. La seva significació política

Paraules clau: Antoni Vilà i Bisa Vilassar de Mar/ Barcelona Espanya/França

Navegació interna