Navegació interna

descripció de l'itinerari

Agustí Centelles i Ossó

Introduït per Bernat Gisbert el 15/12/2009

foto itinerari

Agustí Centelles i Ossó (El Grau de València, 1909 – Barcelona, 1985) és considerat un dels pioners del fotoperiodisme modern a Europa. Les seves imatges són unes de les més representatives i unes de les més famoses de la Guerra Civil.


La seva família es va traslladar a Barcelona quan Centelles tenia un any. Va entrar a treballar com aprenent el 1924 al taller fotogràfic de Ramon Baños on va aprendre la tècnica del retrat. Uns anys més tard es va convertir en ajudant de Josep Badosa, qui el va introduir en el món del fotoperiodisme. El 1934 es va independitzar i va col•laborar en diaris com La Publicitat, Diari de Barcelona, Última hora o La Vanguardia. Al començar la Guerra Civil va ser destinat al front d'Aragó i es va dedicar a realitzar reportatges sobre les tropes.


El 1939 es va exiliar a França i es va emportar una maleta amb els negatius d'aquelles imatges que considerava més rellevants. Les tropes franquistes van requisar la resta dels negatius que encara es trobaven en el seu domicili i que, posteriorment, es van traslladar a l'Arxiu de Salamanca.


Va estar pres en diversos camps de concentració on va aconseguir salvar els seus negatius així com les càmeres fotogràfiques que s'havia emportat. Va aconseguir, fins i tot, establir un petit laboratori fotogràfic al camp de Bram, proper a Carcassona, gràcies a que posseïa un carnet de periodista expedit per les autoritats franceses. Precisament del camp de Bram, trobem Agustí Centelles. Diari d’un fotògraf. Bram, 1939. I és que el gener de 1939, centenars de milers de republicans van fugir cap a França davant l’avanç imparable de les tropes franquistes. Un d’aquests fugitius és Agustí Centelles, que se’n va carregat amb un equipatge personal, diverses càmeres i una maleta amb una gran quantitat de negatius. El 5 de febrer, Centelles aconsegueix travessar a peu la frontera de França, però és detingut immediatament i conduït al camp d’Argelers.


A partir del març, és reclòs al camp de concentració de Bram fins al setembre del 1939. Conscient de la importància històrica i humana de la seva experiència, Centelles plasma un diari íntim, un dietari on narra la vida del camp de concentració.localitzacions:

  1. La vàlua d’Agustí Centelles és més periodística que purament literària
  2. Fugir del gregarisme
  3. Un llegat excepcional
  4. Context limitat

Paraules clau: Agustí Centelles i Ossó Barcelona Bram (Carcassona) Reus i Premià de Mar Espanya i França

Navegació interna